I forbindelse med årets generalforsamling 18. maj 2017 afholdtes et talkshow ”I front for BF – historien, nutiden, fremtiden”, hvor to tidligere og den nuværende formand for Bibliotekarforbundet var sat stævne i en snak om bibliotekarroller, biblioteker og en god blanding af anekdoter med fokus på historien, nutiden og fremtiden. På billedet ses fra venstre mod højre: Ole Harbo (ordstyrer), Elsebeth Tank (tidligere formand), Tine Jørgensen (nuværende formand) og Jan Østergaard Bertelsen (tidligere formand). Efter oplæggene bidrog forsamlingen til en livlig debat om bl.a. kernen i biblioteksopgaven.
Audubons pragtværk ”Birds of America” var en af de skatte som Torsten Schlichtkrull nævnte i sit foredrag om Universitetsbibliotekets samlingshistorie gennem de sidste 250 år, da Bibliotekshistorisk Selskab tirsdag 2. februar 2016 besøgte Det Natur- og Sunhedsvidenskabelige Fakultetsbibliotek på Nørre Alle. Universitetsbibliotekets samlinger er siden 1728 vokset gennem årene bl.a. i kraft af mange gaver og donationer. Nogle af erhvervelserne har været meget storslåede, som f.eks. ”Birds of America”, som Universitetsbiblioteket fik i forbindelse med indlemmelsen af Det Classenske Bibliotek. Torsten Schlichtkrull redegjorde også for de bibliotekspoltiske stridigheder som i mere end 150 år prægede den videnskabelige biblioteksbetjening i København. Et levende emne, som fik debatten til at fortsætte over et glas vin også efter at foredraget var slut.
Bibliotekshistorisk Selskab 19. februar 2014 var på besøg på Forsvarets Bibliotek på Kastellet, hvor biblioteket holder til i den gamle magasinbygning. Hvor der før var korn er der nu bøger. I år er det 150-året for krigen i 1864 og stormen på Dybbøl. Biblioteket udstillede general de Mezas feltartillerihåndbog med mange indskrivninger af noder som udtryk for de Mezas store interesse for musik. De Meza var overgeneral for de styrker, som skulle forsvare Dannevirke. Han traf den kontroversielle beslutning at redde hæren ved at trække den tilbage til Dybbøl. Folkestemningen i København vendte sig mod de Meza og det samme gjorde et flertal i folketinget. Det gjorde det umuligt for de Meza at fortsætte, så han blev fjernet fra sin post i vanære. De Meza lukkede sig efter fyringen inde i sin lejlighed, hvor han på skrift søgte at rense sig for offentlighedens beskyldninger om fejhed. Han blev fundet død i sin lejlighed i København 16. september 1865. Foran ham lå et ikke færdiggjort forsvarsskrift, hvor han anklagede de politisk ansvarlige for deres “hovedløse” beslutninger før og efter krigens udbrud.
På medlemsmøde 18. maj 2016 fortalte lederen Niels Elers Koch inspirerende om arbejdet med det ambitiøse projekt med at udgive Trap Danmark 6. udgave af dette centrale håndbogsværk. Mødet fandt sted i redaktionens lokaler i Forskningscenter Hørsholm. I oplægget og i diskussionen var der især interesse for, hvilke overvejelser der lægges til grund, når værket skal udkomme såvel digitalt som i bogform.
Dansk Bibliotekshistorisk Selskab studietur til herregårdsbibliotekerne på Vemmetofte og Gisselfeld lørdag 22. juni 2013 var en stor succes. Her ses direktør Leif J. Madsen som fortæller om det imponerende bibliotek på Vemmetofte Kloster
Selskabets besøg 29. maj 2013 på Roskilde Bibliotekerne, hvor vi bl.a. hørte om formidlingsplanerne for Sjællands Stiftsbibliotek og Karen Brahes Bibliotek. Vi fik også lejlighed til at se (og røre) nogle af sjældenhederne i Karen Brahes Bibliotek, hvoraf nogle kun eksisterer i dette ene eksemplar. I midten ses stiftsbibliotekar Hans Michelsen
Fra Bibliotekshistorisk Selskabs studietur til London 4-6. juni 2015: Billedet er fra besøget “bag murene” på University College London, hvor direktør Paul Ayris redegjorde for UCLs strategi og viste rundt. Nævnes skal også besøget på den imponerende Royal Automobile Club, hvor der foruden svømmebassin var et squashrum, et backgammon-rum, et skak-rum, billardrum, læseværelser, 3 restauranter, 108 værelser til overnatning – og et bibliotek. Også her blev vi lukket ind “bag murene” og fik en spændende og kompetent og grundig gennemgang af bygningen, hvor der arbejder ca. 300 personer med at servicere klubmedlemmerne.
19 var på studietur til Wien 5-7 september 2012, hvor vi besøgte det østrigske nationalbibliotek, som har arrangeret et særprogram for gruppen. Her ses gruppen på det imponerende slot og kloster Klosterneuburg uden for Wien, hvor gruppen bl.a. så tegningsarkivet.
28 deltagere deltog i 28. september 2015 et møde med Statsbibliotekets direktør Svend Larsen under overskriften “Statsbiblioteket – fra Landsmødet i 1909 til Folkemødet 2015”. Inspireret af Søren Kierkegaards citat om ”at livet leves forlæns og forstås baglæns” gav Svend Larsen en historisk gennemgang af Statsbibliotekets udvikling, set i forhold til den teknologiske udvikling og udviklingen på forsknings- og uddannelsesområdet. Det har resulteret i en række landsdækkende tilbud rettet mod hele befolkningen og folkebibliotekerne: Bibzoom (bibliotekernes digitale musiktjeneste), Mediestream (radio/tv og aviser), Lektier Online, det digitale indvandrerbibliotek, digital artikelservice og senest DeIC Nationale Kulturarvscluster/Statsbiblioteket. Svend Larsen understregede at udviklingen er sket i en synergi mellem tre funktioner: Nationalbibliotek, Overcentralfunktion og Universitetsbibliotek.
Bibliotekshistorisk Selskab havde lørdag 16. juni 2018 en veloplagt bibliotekstur, hvor vi startede bag det gamle rådhus (billedet), som nu er arkiv. Herfra gik turen til de bygninger, hvor biblioteket haft til huse og vi fik et kig indenfor i nogle af husene, et gammelt skipperhus og det gamle bibliotek, som begge er privatboliger i dag. Samtidig fik vi også en introduktion til de forfattere og kunstnere, som har boet i Dragør. Bibliotekshistorie og kulturhistorie gik hånd i hånd. Turen sluttede med middag i Pakhuset ved havnen.
Studietur til Lolland. Bibliotekshistorisk Selskab besøgte 14. juni 2014 udstillingen “Viden til Tiden” i Maribo Stiftsmuseum, hvor kernen er Mariebo Bogsamling, landets første offentlige bibliotek uden for København (1795), skabt af Klaus Henrik Sedelin, som var inspireret af oplysningstiden. Alle bøger skulle være på dansk. Her studeres bøger med praktiske anvisninger om skønhed, sundhed, pasning af dyr m.m. Opysningstiden var også teamet for dagens andet besøg på herresædet Pederstrup om statsmanden og samfundsreformatoren C.D F. Reventlows arbejde for en ny skolelov i udstillingen “At danne hjertet og forstanden”.
35 deltagere mødtes 25. november 2015 til Peter Heibergs foredrag om bibliotekar Ida Bachmann (1900-1995), som var en foregangskvinde for bibliotekssagen og en aktiv politisk debattør som forkæmper for kvinders rettigheder og f.eks. som en stærk kritiker af USA’s engagement i Korea-krigen. Hendes store betydning for folkebibliotekerne i Danmark byggede bl.a. på hendes arbejdsophold på amerikanske biblioteker. Hun sluttede som leder af Kolding Bibliotek. Hendes samfundsengagement førte hende ind i hjælpearbejdet for anti-nazistiske tyske emigranter inden Besættelsen. Krigsårene tilbragte hun i New York omkring en kreds, som omfattede bl.a. Bertolt Brecht og Ruth Berlau. Hun kom i efterretningstjenesternes søgelys på grund af sine politiske synspunkter. Peter Heiberg sammenlignede Ida Bachmann med Thomas Døssing og fremhævede hendes betydning for dansk biblioteksvæsen: ”De var begge stærkt politisk engagerede og forblev ikke desto mindre fortalere for åndsfriheden. De var styret af et glødende frisind og nærede en aldrig svigtende tillid til bibliotekernes betydning for oplysning og folkedannelse.”